Cinedans Amsterdam

Press releases

krisna's dancer Time Copy dance For all
Krishna's Dancer | Time Copy | Dance For All


persbericht june 2008 ( dutch only)
persbericht mei 2008 ( dutch only)
persbericht maart 2008 ( dutch only)

Cinedans: Dansfilms in de bioscoop
Het Internationaal Dansfilmfestival Cinedans 2008 zal dit jaar plaatsvinden
van 3 t/m 6  & op 10 juli tijdens het Julidans Festival in Amsterdam. Cinedans vertoont dansfilms in de genres documentaire en korte film en brengt dit jaar onder andere films van wereldvermaarde choreografen zoals Akram Khan, Alain Platel (Les Ballets C. De La B.), Pina Bausch (Tanztheater Wuppertal) én de filmkeuze van choreograaf William Forsythe. De opening van Cinedans is op donderdag 3 juli in het Filmtheater Rialto en het filmfestival wordt op donderdag 10 juli afgesloten in Paradiso in Amsterdam.

Hoogtepunten Cinedans 2008

Letters on the Bridge
De choreograaf Akram Khan, geschoold in zowel Kathak als hedendaagse dans, brengt voor zijn nieuwste voorstelling bahok twee dansgezelschappen samen: zijn eigen Akram Khan Company en het Nationale Ballet van China. Na de première in Beijing in januari 2008 zal de voorstelling te zien zijn tijdens Julidans in Amsterdam. Cinedans toont de documentaire Letters on the Bridge, die van het werkproces van bahok is gemaakt. De dynamiek van het moderne China, elementen van Chinese volksdans en Kathak worden gecombineerd met westerse en klassieke invloeden op een manier zoals alleen Akram Khan dat kan.

movement revolution


VSPRS Show and Tell, een hypnotiserende documentaire van Sophie Fiennes met als uitgangspunt de voorstelling VSPRS van de Belgische choreograaf Alain Platel. Een criticus noemde VSPRS ''de meest vreemde, aanstootgevende en provocerende dansvoorstelling die je ooit zult zien''.Dance for All is opgericht als een dansgezelschap in Kaapstad in Zuid-Afrika in 1991 tijdens de apartheid. Vandaag de dag trainen er ongeveer 500 kinderen. De meest getalenteerde krijgen een professionele dansopleiding. Wat de dansers motiveert om de zware opleiding vol te houden zijn hun dromen over onafhankelijkheid. Elke dag worden ze gestest als ze heen en weer worden geslingerd tussen hun dagelijks leven met hun sociale problemen en de glamour van het toneel. De film Dance for All volgt drie zwarte balletdansers uit de townships Gugulethu en Kayelitha in Kaapstad op weg naar hun roem.
http://www.danceforall-thefilm.com/


Van filmmaakster Anne Linsel zal de drie kwartier durende film 'Pina Bausch' uit 2006 te zien zijn. Een documentaire over Pina Bausch, choreografe en artistiek leidster  van Tanztheater Wuppertal. Wellicht is er in Europa niemand die tijdens haar  carrière zowel zo invloedrijk als controversieel is geweest als Pina Bausch.


Cinedans is er trots op dat de Amerikaanse choreograaf William Forsythe zijn keuze van favoriete dansfilms voor Cinedans heeft samengesteld. De 'carte blanche' van Forsythe is te zien op vrijdag 4 juli in Rialto.


Tot slot: op zaterdag 5 juli zal in Rialto de juryprijs en de publieksprijs worden uitgereikt aan de beste dansfilm van Cinedans 2008. En op zaterdag 12 juli, de slotavond van Julidans, zal Cinedans een bijdrage leveren aan I like to watch in Paradiso.

Het volledige programma is vanaf 1 april 2008 te vinden op www.cinedans.nl

Noot voor de redactie:
Kaarten kunnen gereserveerd worden bij de desbetreffende locaties.
Voor meer informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met:
Janine Dijkmeijer, directeur Cinedans    06 42 13 38 12  janine@cinedans.nl  
Ilse van Dijk , publiciteit Cinedans   06 44 53 88 02     ilse@cinedans.nl
Monique van Schendelen publiciteit MVSP  06 53 69 76 06    monique@mvsp.nl

News


View video's with filmmakers
Akram Kahn
Sasha Walz
Alain Platel
Dance for all

julidans

Newsleter subscription

Please subscribe to our newsletter