Cinedans Amsterdam

Award

Print program


Bahok Prototype Downlove
Bahok | Prototype | Downlove

Winnaar Cinedans award 2008

Op zaterdag 5 juli is tijdens het Internationaal Dansfilmfestival CINEDANS in Rialto in Amsterdam de CINEDANS Award 2008 uitgereikt aan  Gideon Obarzanek en Edwina Throsby voor hun film Dance Like Your Old Man (Australië). Deze film, over veranderende relaties tussen dochters en hun vaders, werd gekozen uit 270 dansfilms uit verschillende landen. De regisseurs Obarzanek en Throsby winnen met hun film een prijs van € 1000,-

Cinedans 2008 winnaar: Dance Like your old man

De jury
De jury van de CINEDANS Award bestond dit jaar uit Clara van Gool (filmmaakster), Noud Heerkens (filmmaker, curator, docent en producent), Joost van Krieken (o.a. programmamaker, documentairemaker), Henk van der Meulen (NPS, Hoofd Muziek en Dans) en Laurien Saraber (programmamedewerker, publicist en onderzoeker).
Voorzitter van de jury Henk van der Meulen verwoordde de mening van de jury als volgt: “Dance Like My Old Man is een geslaagde, soms ontroerende film waar het persoonlijke verhaal en de dans elkaar op een overtuigende manier ontmoeten.”

De jury kende naast de CINEDANS Award een Speciale Vermelding toe aan de film Downlove van de Griekse filmmakers Euripidis Laskaridis, Aris Servetalis en Lina Sakka. De jury roemde de film om de eigenzinnige benadering van dans en het commentaar dat de film geeft op de wereld van de media.

CINEDANS PUBLIEKSPRIJS is eveneens uitgereikt aan 'dance Like Your Old Man
SPECIALE VERMELDING ging naar de volgende films
Nightpractise: Director and choreography: Susanna Wallin
Downlove: Director: Euripidis Laskaridis, Choreography: Euripidis Laskaridis, Aris Servetalis, Lina Sakka
Aprop: Director: Aitor Echeverria Choreography: Carolina Alejos


Juryleden 2008

Clara van Gool
Als filmmaakster ontwikkelt Clara van Gool haar cinematografische taal veelal door het gebruik van dans. Reservaat, Bitings& other Effects, Enter Achilles, Nussin en Between 2 Houses zijn hier succesvolle voorbeelden van. In 2006 vertoonde Cinedans een retrospectief van haar werk. Ze werkt momenteel aan een speelfilm. Zie ook www.claravangool.nl

Laurien Sarabier
Laurien Saraber is programmamedewerker culturele diversiteit bij het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk als publicist en onderzoeker. De rode draad daarin zijn nieuwe artistieke ontwikkelingen in met name theater en dans, die voortkomen uit het cultureel meervoud van deze tijd

Henk van der Meulen
Als componist  componeerde Henk van der Meulen is componist en componeerde zowel voor de concertpraktijk als voor ballet, theater en film. Hij was muzikaal directeur van de Stichting Dansproduktie en is tegenwoordig hoofd muziek en dans bij de NPS.

Noud Heerkens
Noud Heerkens is filmmaker, curator, docent en producent. In zijn werk en projecten onderzoekt hij de grenzen van het medium film en de cross over met andere disciplines. 

Joost van Krieken
Joost Krieken is programmamaker bij de publieke omroep en maakt documentaires over beeldende kunst, muziek en dans.
Daarnaast maakt hij commercials en van de genomineerden van de Nederlandse Dansdagen maakt hij al een aantal jaren portretten. .

Nieuws


Bekijk video's met filmmakers:
Akram Kahn
Sasha Walz
Alain Platel
Dance for all

julidans

Nieuwsbrief inschrijving

Hier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.