Cinedans Amsterdam

Documentaires

Download documentaries in pdf Print program


Dance for All Dance for All | Elena Bromund

Dance for All

Programme:
Amsterdam, Rialto, 3 juli, 19.30 uur & 5 juli, 18.00 uur
Den Haag, 5 juli, 16.00 uur
Utrecht, 4 juli, 19.00 uur

ZA, 2007
Director: Elena Bromund & Viviane Blumenschein
Choreography: Elena Bromund & Viviane Blumenschein
Time: 92 minutes

Dance for All werd in 1991, tijdens de apartheid, als een dansgezelschap opgericht in Kaapstad, Zuid-Afrika. Initiatiefnemers waren Philip Boyd en de recent overleden Phyllis Spira. Vandaag de dag is het uitgegroeid tot een plek waar ongeveer 500 kinderen trainen. De meest getalenteerde krijgen een professionele dansopleiding. Wat de dansers motiveert om de zware opleiding vol te houden zijn hun dromen over onafhankelijkheid. De film Dance for All volgt drie balletdansers uit de townships Gugulethu en Kayelitsha in Kaapstad die hun weg zoeken in een leven vol contrasten in het Zuid-Afrika anno 2007. .

Meer info te vinden op http://www.danceforall-thefilm.com/
Pers boekje de film http://www.cinedans.nl/2008/documents/2008/danceforall_booklet.pdf
Het project http://www.danceforall.co.za/framework/index.asp of  http://www.danceforall.de
VIDEO INTERVIEW FILMMAKERS op http://www.cinedans.nl/2008/nl/video.interviews.php


VSPRS Show and Tell VSPRS Show and Tell | Chris Van der Burght

VSPRS Show and Tell

Programme:
Amsterdam, Rialto, 4 juli, 22.00 uur
Den Haag, 4 juli, 22.00 uur
Utrecht, 5 juli, 21.45 uur

GB, FR, 2007
Director: Sophie Fiennes
Choreography: Alain Platel
Time: 72 minutes

De bejubelde Belgische choreograaf Alain Platel schrikt er nooit voor terug om zijn publiek te choqueren. In zijn voorstelling VSPRS gaat hij hierin nog verder dan in eerder werk - één criticus noemde het 'de meest vreemde, aanstootgevende en provocerende dansvoorstelling die je ooit zult zien'. De voorstelling, door tien dansers en tien musici, wordt uitgevoerd op Claudio Monteverdi's Mariavespers, één van de belangrijkste werken uit de Europese religieuze muziekgeschiedenis. De uitvoerenden verdiepten zich in negentiende-eeuwse beelden van psychiatrische patiënten, en maakten samen een extreem fysieke en grafische voorstelling, die de toeschouwer overspoelt met religieuze en sexuele beelden. In de hypnotiserende documentaire van Sophie Fiennes worden de dimensies van extase en trauma, die de kern van het stuk vormen, meesterlijk in beelden gevangen, terwijl interviews met Platel en de dansers zelf extra inzicht in de voorstelling geven.


Imagined Hell

Imagined Hell

Programme:
Amsterdam, Rialto, 5 juli, 13.00 uur

VE, 2008
Director: Maite Bermudez
Choreography: Emio Greco I PC
Time: 45 minutes

Imagined Hell is een documentaire gebaseerd op de voorstelling HELL (2007) van dansgezelschap Emio Greco I PC én op de persoonlijke interpretatie van deze voorstelling door middel van film door filmregisseuse en scriptschrijfster Maite Bermudez.
Terwijl ze beschrijvingen van creatieve methoden probeert te vermijden, vervolgt Bermudez in Imagined Hell haar cinematografische onderzoek zoals ze die bij haar documentaire Double Skin/Double Mind (2006) is begonnen. In Imagined Hell tracht zij de inspiratie, structuren en resultaten van het maakproces van een choreografie te vertalen in een filmische taal.


Jörg Jeshel

Garden of Earthly Delight

Programme:
Amsterdam, Rialto, 5 juli, 16.30 uur
Den Haag, 4 juli, 19.00 uur
Utrecht, 5 juli, 16.00 uur

DE, 2007,
Director: Brigitte Kramer
Choreography: Sasha Waltz
Time: 59 minutes

In dit filmportret leren we choreografe Sasha Waltz kennen aan de hand van haar werk. Het beschrijft haar ontwikkeling van haar eerste choreografie uit 1992 tot en met haar grotere operaproducties. De film verduidelijkt haar choreografische trilogie KÖRPER, S en noBody en haar fascinatie met ruimte en dans. De ongebruikelijke combinatie van hedendaagse dans en oude muziek wordt getoond aan de hand van haar meest recente werk, zoals de opera Dido & Aeneas uit 2007. Op een filmische en onderhoudende manier wordt in de documentaire een inkijkje gegeven in het leven en werk van de choreografe.


Pina Bausch - Atsushi Lijima Pina Bausch, Atsushi Lijima

Pina Bausch

Programme:
Amsterdam, Rialto, 5 juli, 21.00 uur.
Gevolgd door uitreiking Cinedans Award & Publieksprijs om 22.30 uur
Den Haag, 5 juli, 21.45 uur
Utrecht, 6 juli, 18.45 uur

DE, 2006
Director: Anne Linsel
Choreography: Anne Linsel
Time: 44 minutes

Een documentaire over Pina Bausch, de bekende choreografe en artistiek leidster van het Tanztheater Wuppertal. Sinds 1973 verzorgt zij optredens in Europa, Amerika en Azië. Overal waar ze komt worden zij en haar gezelschap met groot enthousiasme ontvangen. Ook in Wuppertal, de thuisbasis van het Tanztheater, eindigt elke voorstelling met een staande ovatie. In de film van Anne Linsel praat choreografe Pina Bausch uitgebreid over de oprichting en de beginjaren van het Tanztheater Wuppertal en haar eigenzinnige pad dat ze voelde dat ze moest volgen, ondanks al de problemen en blessures. Voor het eerst sinds lange tijd praat ze over repetities, haar stukken (al meer dan 30), haar coproducties en het op tournee zijn met de groep.


Krishna’s Dancer Krishna’s Dancer

Krishna’s Dancer

Programme:
Amsterdam, Rialto, 5 juli, 21.00 uur. Gevolgd door uitreiking Cinedans Award & Publieksprijs om 22.30 uur
Den Haag, 5 juli, 21.45 uur
Utrecht, 6 juli, 18.45 uur

IN/DE, 2007
Director: Dirk Hilbert
Choreography: Kasturi Mishra & Dirk Hilbert
Time: 16 minutes

Krishna's Dancer is een eerbewijs aan de levende cultuur van de Noord-Indiase kathakdans en een portret van een jonge danseres uit Calcutta, India.


Lettres sur le pont, Liu Yang Lettres sur le pont | Liu Yang

Lettres sur le pont

Programme:
Amsterdam, Paradiso, 10 juli, 20.00 uur
Den Haag, 6 juli, 16.00 uur
Utrecht, 6 juli, 16.00 uur

GB, 2008
Director: Gilles Delmas
Choreography: Choreografie Akram Khan
Time: 70 minutes

De Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan, geschoold in zowel kathak als hedendaagse dans, heeft voor zijn nieuwste voorstelling bahok twee dansgezelschappen samengebracht: zijn eigen Akram Khan Company en het Nationale Ballet van China. De documentaire Lettres sur le pont van Gilles Delmas geeft een blik achter de schermen van de samenwerking tussen Akram Khan en zijn dansers, de dansers van het Nationale Ballet van China en componist en muzikant Nitin Sawhney. Wat gaat er vooraf aan de voorstelling zoals het publiek het in het theater te zien krijgt? Welke problemen moesten er overwonnen worden en hoeveel zweet heeft het gekost om de dynamiek van het moderne China, elementen van Chinese volksdans en kathak te combineren met westerse en klassieke invloeden?


Nieuws


Bekijk video's met filmmakers:
Akram Kahn
Sasha Walz
Alain Platel
Dance for all

julidans

Nieuwsbrief inschrijving

Hier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.