video

Videos 2010

NTR Podium: Dansen op het witte doek.

NTR Podium: Prijs Klassiek – de Koorcultuur en Dansen op het witte doek
Maandag 18 Okt 2010 23:45 – 00:55
Cinedans Nederlandse Dansdagen

Dansen op het witte doek. De talkshow vanaf de Nederlandse Dansdagen 2010 die op 1, 2 en 3 oktober plaatsvonden in Maastricht. Gesprekken met choreografen en filmregisseurs over een bijzondere kunstvorm: de dansfilm. Met o.a. choreografe Conny Janssen, filmproducent Hans de Wolf ( KeyFilm) en Janine Dijkmeijer (directeur Cinedans)

Presentatie: Dieuwertje Blok

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

NTR Podium: Cinedans 2010

In NTR Podium (Nederland 2) was op 13 december om 23.45 uur aandacht voor het Cinedans Festival, dansfilm project Point Taken en de verfilming van Co(te)lette. Aan het woord komen onder meer choreografe Ann Van den Broek, Hollywood-regisseur Mike Figgis en Cinedans Festival-directeur Janine Dijkmeijer.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

NTR Podium: Dansen in de film, een ijzersterk genre

Zondag 09 Jan 2011 13:00 – 14:00

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In deze uitzending aandacht voor het crossdisciplinair dansfilmproject Point Taken. Choreografen en filmmakers kregen de kans om hun krachten te bundelen. Dit heeft vier prachtige dansfilms opgeleverd.
Alle films worden voorafgegaan door een mini-documentaire over de totstandkoming. Manon Lichtveld en Bas Westerhof (Beat The Dutch) volgden de makers achter de schermen en spraken met hen.
Point Taken is een crossdisciplinair dansfilmproject van het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans, geproduceerd door film productiemaatschappij KeyFilm.
In deze uitzending is er ook aandacht voor de dansfilm Co(te)lette. Deze veelgeprezen choreografie van Ann Van den Broek is verfilmd door regisseur Mike Figgis.

Val
Joris Hoebe (regie); Boukje Schweigman (choreografie)
In het weidse landschap van de kale polder valt een man uit de lucht. Hij ontdekt de wisseling van de seizoenen, de confrontatie met de massa en de verhoudingen tussen ‘ons’ en de ‘vreemde’. Even is er een gezamenlijke ademtocht, maar uiteindelijk blijft de man alleen achter.

Hyperscape
Marco Gerris & Wilko Bello (regie) & Marco Gerris (choreografie)
Martial-arts dans in een gevangenisfilm. Over de kracht van ontwijken en de schoonheid van meegeven. En soms een flinke trap. Een ‘fight choreography’ voor trickers, breakers en freerunners. Met hun ‘moves made for movies’ gaan ze tot het uiterste om de ontketende danser Marco Gerris te stoppen in zijn ‘run to freedom’

Trip Down Memory Lane
Paul and Menno de Nooijer (regie); Joost Vrouenraets (choreografie)
Een echtpaar, in de herfst van het leven, kijkt via foto’s terug op zijn lange geschiedenis. Hierin
hebben ze elkaar, zowel letterlijk als figuurlijk, alle hoeken van de kamer laten zien.

Diamond Dancers
Quirine Racké & Helena Muskens (regie); Nicole Beutler (choreografie)
Een grote groep line dancers gaat naar Amsterdam om een flashmob te doen voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Vaak wordt zo’n verrassingsoptreden uitgevoerd door jongeren, maar nu zijn het ouderen die zichzelf met veel plezier aan de omstanders laten zien.

Sidi Larbi Cherkaoui-Rêves de Babel

Don Kent
FR | 2009 | 59’ | Docu

In minder dan tien jaar heeft Sidi Larbi Cherkaoui naam gemaakt als één van de meest getalenteerde choreografen van zijn generatie. De ruim twintig voorstellingen die hij heeft geschreven en vaak ook uitgevoerd zijn over de hele wereld te zien geweest. Dit filmportret – geschoten in China, Corsica en België – laat de choreograaf zien tijdens de ontwikkeling van één van zijn voorstellingen. Cherkaoui heeft een stijl ontwikkelt waarin hij dans combineert met theater. Met zijn dubbele nationaliteit (Marokkaans en Belgisch), opleiding (Arabisch en Vlaams) en culturele achtergrond (Moslim en Christen) creëert Sidi Larbi Cherkaoui een universele dans die die een afspiegeling is de diepste verlangens van de mens.

The Co(te)lette Film

Mike Figgis (Concept & choreography Ann Van den Broek)
BE/GB/NL | 2010 | 58’ | Film (Dutch premiere)

Cinedans presenteert de Nederlandse première van The Co(te)lette Film, Mike Figgis’ filmversie van de dansvoorstelling Co(te)lette van WArd/waRD – Ann Van den Broek (BE/NL). In Co(te)lette dansen drie vrouwen in een intieme atmosfeer, geprangd tussen verlangen en bevrediging, zonder confrontatie, rivaliteit, verhaal, oplossing of einde. De dansvoorstelling won in het seizoen 2007/2008 de Zwaan – de meest prestigieuze dansprijs van Nederland – voor indrukwekkendste dansproductie.

FESTIVAL TRAILER CINEDANS DANCESCREEN 2010

Dioraphte Awards

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Vertiges by Stéphanie Decourteille

Stéphanie Decourteille
CA | 2009 | 4’ | Short

Vertiges describes the mad rush of modern woman, the one who wants it all, who seeks to control her life and therefore is exhausted and out of breath.

HYPERSCAPE

Marco Gerris & Wilko Bello (direction) & Marco Gerris (choreography)
NL | 2010 | 8’ | Short

Hyperscape has been within the scope of Point Taken, a cross-disciplinary dance film project of the Dutch Cultural Media Fund and Performing Arts Fund NL, in cooperation with NTR and Cinedans, produced by film production company KeyFilm.

The white room

(La Chambre Blanche) Ginette Laurin
CANADA | 2009 | 44’ | Film

The White Room is choreography in several tableaux divided into three acts. The action all takes place in a restrained area similar to a room in a psychiatric institute. The pure white walls, which evoke many meanings, become a crowded space evoking all the tension and delirium of the nine characters called ‘the interns.’

Tanzträume

Anna Linsel & Rainer Hoffmann
DE | 2010 | 89’

Dancing Dream is a documentary by Anna Linsel and Rainer Hoffmann about Pina Bausch, the famous choreographer and artistic manager of the Tanztheater Wuppertal.

FL-Air

Laura Vanborm
BE/NL | 2010 | 4’ | Short

In FL-Air Laura Vanborm looks closely to the spectrum of human movements. Vanbrom tries to magnify the moment of flying, floating, hovering.

Hoop

Marites Carino | 2010 | 5’ | Short

Everyone carries a hula hooping memory. In HOOP, a four-minute dance short, an enigmatic character glides in and out of frame and lures spectators into her shadowy world.

Cinedans 2010 – Special guest dancescreen

Foyer and entrance where the filmmakers and audience gathered as well as the resource centre – TV monitors and dvds for those that missed a video or wanted to catch up, do research…

9-12 December 2010 Festival Cinedans Amsterdam. Special guest ‘dancescreen
Video shot and edited by Jeannette Ginslov
Video Produced & Copyright © Walking Gusto Productions 2010
MoveStream 05 Screendance | Scandinavia

Please subscribe to our newsletter

Hier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief