Cinedans FEST – 2018 Award Winnaars

Tijdens Cinedans FEST 2018 werden een aantal prestigieuze prijzen uitgereikt die in het leven zijn geroepen ter ondersteuning van de dansfilm als filmgenre en kunstvorm. Op de laatste dag van het festival maakt Cinedans de winnaars bekend van de Cinedans Award voor de beste dansfilm (€ 5.000,-), de Encouragement Award (€ 1.000,-) en van de publieksprijzen voor de beste dansfilm en de beste documentaire. De winnaars worden opgenomen in het internationale tourprogramma: Cinedans TOUR ’18.

Algemeen juryrapport:

“Beide dansfilms die we hebben gekozen getuigen van een bijzondere integriteit en toewijding. Het zijn werken waarbij de cinematografische en choreografische elementen zodanig in elkaar grijpen dat het de kijker meeneemt naar een heel eigen wereld. Beide films blinken uit in hun kunde en vakmanschap en laten zien hoe performance, voorbij het theatrale, op een krachtige manier met het publiek kan communiceren.“

VECINAS wint CINEDANS AWARD voor Best Dance Film 2018

BE | 2015 | 11’ Director/Choreographer NATALIA SARDI

Synopsis: Twee eenzame vrouwen worden volgens de wetten van de magnetische aantrekkingskracht nader tot elkaar gebracht. Een indringende film, geschoten op 16mm.

Juryrapport:

“Als jury konden we bijzonder waarderen dat Vecinas gebruik maakt van een niet-commerciële esthetiek. De taal van advertenties en videoclips wordt ontweken. In plaats daarvan worden kunststromingen en art house cinema met elkaar verweven. De grenzen van de kunstvorm worden opgerekt en maken de film tot een waardevolle toevoeging voor de kanon van de dansfilm.”

“As a jury we particularly valued that Vecinas deals in a non-commercial aesthetic, avoiding the language of advertising and video clips and instead connects to art movements and art house cinema. It stretches the boundaries of the form to create an addition to the canon of dance film.

BHAIRAVA wint CINEDANS ENCOURAGEMENT AWARD 2018

IN | 2017 | 14’ Director MARLENE MILLAR, PHILIP SZPORER Choreographer SHANTALA SHIVALINGAPPA

Synopsis: Tegen het decor van de ruïnes van Hampi roept de vermaarde Indiase danseres Shantala Shivalingappa met haar verfijnde motoriek en gezichtsexpressie de Hindu god Bhairava tot leven.

Juryrapport:

“Een zeer elegante film waarin een bijzondere danseres centraal staat: Shantala Shivalingappa. Ze danst niet, ze wordt gedanst – en verstaat de kunst om zelf dans te worden. Haar muzikaliteit is subliem. Het lukt haar om zichtbaar te blijven tussen een indrukwekkende landschap en het landschap zelfs met haar mee te laten bewegen. De cinematografie is prachtig, zonder dat het de ervaring overschaduwt. Het geluid verbindt de danseres met de grond waarop ze danst. De film verenigt deze elementen vakkundig en creëert daarmee een prachtig portret van de danseres.”

NOTHING MATTERS WHEN WE’RE DANCING wint AUDIENCE AWARD voor Best Documentary

DK | 2017 | 23’ Director MAIA ELISABETH SØRENSEN

TIMECODE wint AUDIENCE AWARD voor Best Dance Film

ES | 2016 | 15’ Director JUANJO GIMÉNEZ Choregrapher LALI AYGUADÉ

eervolle vermelding: CARGO

DE | 2017 | 4’ Director/choreographer JASMINE ELLIS

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *