Press

Film Still: amser / time by Deborah Light and Light Ladd Emberton
IN MEDIA RES | FEST '23
Dansmagazine
Dansmagzine – dit zijn de winnende dansfilms van Cinedans 2023
Theaterkrant
Theaterkrant - Cinedans opent met beladen film
Het Parool
Het Parool – Cinedans laat dans zien in al zijn verschijningsvormen
Cultureel Persbureau
Cultureel Persbureau – Cinedans 2023 stof tot nadenken
NRC
NRC – Juweeltjes van dans op film en tv in nieuw dansfilmregister
Wing
Winq – Cinedans 2023 fluide relaties, female empowerment en nog veel meer
Cultureel persbureau Cultureel persbureau
Cultureel persbureau – Vier cinedans festival tips in een overvol weekend
Gaykrant
Gaykrant - Eye Filmmuseum cinedans fest 23
Dansmagazine online
Dansmagazine - Cinedans fest dit jaar in eye filmmuseum amsterdam en online
Cultureel persbureau
Articles in the magazines and newspapers:
Het Parool
NRC
Jan Magazine
Dansmagazine
PERSBERICHT
Amsterdam, 6 januari 2023
Cinedans FEST ’23 vindt van 24 t/m 26 maart 2023 plaats in Eye Filmmuseum Amsterdam én online.
Deze 19e editie van het festival is de korte driedaagse Practice & Potential editie van het Cinedans festival en legt de focus op de ontwikkeling van het genre dansfilm.
Drie dagen lang presenteert Cinedans, de state of the art van de Nederlandse dansfilm, de Internationale Studenten Film Competitie, speciale themaprogramma’s, bijzondere documentaires en features.
New Dutch Shorts
Een brede selectie van dansfilms van eigen bodem. Op het programma staan o.a. de première van Physical Culture (regie Anna Bogomolova, choreografie Connor Schumacher), The Paper Ensemble #16 (regie Jiska Rickels & Jochem van Tol, choreografie Ibelisse Guardia Ferragutti), R.I.O.T. (regie Hesdy Lonwijk), Manusama Nuance: Woven Stories (regie Ottilie Maters, choreografie Gil The Grid), en Waves of Burlesque (regie Colina van Bemmel, choreografie Bustie La Tish, Mechteld Geesing en Sofia La Notte).
International Student Dance Film Competition
Voor de 7e keer reiken wij de Cinedans Student Award uit, gesponsord door Canon Nederland.
De Internationale Studenten Competitie heeft tot doel de beste opkomende jonge generatie dansfilmmakers samen te brengen. We ontvingen een recordaantal van 87 films uit 28 landen van dans-, film- en kunstacademies over de hele wereld, waaruit 13 films werden geselecteerd. O.a. State University of Campinas Brazilië: Aren't we going to Moscow, De Nederlandse Film Academie: The Divine Flower, Goldsmiths University: Follicular Images, l'Ecole nationale supérieure des Beaux-Arts de Lyon: Team Spirit, Central Saint Martins: Silk Paper and Bruises.
Special: New Circus
Met een shortsprogramma, een documentaire, en een discussie over de ontwikkeling van new circus. Daarnaast tonen wij in de Arena van Eye een installatie met archiefmateriaal van Circus Elleboog en uit het Eye archief.De volgende films zijn o.a. te zien:
Special in samenwerking met TENT, het huis voor hedendaags circus.
Daarnaast lopen de volgende actuele thema’s als een rode draad door de programmering: Erfgoed & Nalatenschap, Female Empowerment en Fluide Relaties.
Erfgoed & Nalatenschap. Met films en lezingen besteden wij aandacht aan het belang van erfgoed en archieven voor de huidige generatie makers en onderzoekers. Cinedans presenteert jonge en ervaren makers die zich verdiepen in hun persoonlijke geschiedenissen, voorouders en mythes, en in artiesten die ze bewonderen.
In films als Manusama Nuance: Woven Stories, (New Dutch) en Mud Water (Shorts XL) zetten makers hun familiegeschiedenissen en bekende legendes in om hun ambities vorm te geven. Tevens beleeft de film Romance (regie & choreografie Samantha Shay, dans Tanztheater Wuppertal) zijn wereldpremière. Shay treedt met de film in de voetsporen van Pina Bausch en creëert een vruchtbare intergenerationele dialoog tussen verleden, heden en toekomst.
Shay won vorig jaar de Cinedans Audience Award met haar film Mother Melancholia.
Tevens is er aandacht voor het danserfgoed in Nederland, onder meer met de film Stages of a Theatre (van Jiri Kylian met Rem Koolhaas), over de verdwijning van het iconische Lucent DansTheater van het NDT, en een programma over het Nederlands Dansfilm Archiefproject door Jellie Dekker en Cinedans in samenwerking met Podiumkunst.net
Female Empowerment zien wij in verschillende programmaonderdelen van het festival terug. In de Internationale Studenten Competitie met de films The Divine Flower: vrouwen die zich losmaken van patronen van schuld en schaamte rondom lichaamsbeeld en seksualiteit, en in Follicular Images, waar stereotype prehistorische beelden van vrouwen die aan hun haar door holbewoners worden meegesleurd, teruggevorderd worden. En in de New Dutch: Woman’s Work, een allegorie over een (on)vermijdelijke val, een catwalk en een smalle stalen balk, en Waves of Burlesque, waar burlesque-performers hun alter ego in verband brengen met hun dagelijks leven. In de documentaire Even When I Fall, in de special New Circus, is dit thema tevens de stuwende kracht.
Fluïde Relaties. Fluïditeit is een prominent thema in deze festivaleditie. Grenzen verstrengelen en vervagen, tussen sexen en tussen generaties, tussen mens en natuur, tussen mens en materie. In de feature Super Natural(regie Jorge Jácome) smelten performers met en zonder handicap samen met de flora en fauna van het eiland Madeira en creëren daarbij een transcendente kijkervaring. In Shorts XL is de film Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars (regie Eglė Budvytytė) een verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn.
Heavy Weight Holding Body (choreografie & regie Karol Tyminski) vat een inter-materiële seksuele ontmoeting samen. De eerdergenoemde film Romance van Samatha Shay, over de eerste transgender danseres van Tanztheater Wuppertal, Naomi Brito, past naast in het erfgoed thema tevens in deze thematiek.
Cinedans presenteert tevens de Vlaamse choreograaf, performer, onderzoeker en filmmaker Karel Tuytschaever. In samenwerking met Dansbrabant organiseert Cinedans een workshop, lecture en screening van de nieuwste feature film van Karel Tuytschaever EASY TIGER. Een fysiek narratief over een psycholoog die worstelt met zijn innerlijke wereld en onvermogen om zijn eigen menselijke natuur te begrijpen en te omarmen.
Online presenteren wij de Student Competition, de New Dutch selectie, enkele feature films, streamen wij de talks en brengen wij aanvullende films die verdieping of context bieden aan het zaalprogramma. Het online programma loopt vijf dagen langer dan het festival in Eye: 24 t/m 31 maart op het Cinedans.nl.
Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma met lezingen, workshops o.a. van Canon Masterclass*, Cinedans LAB Student Pitch, Q&A’s, gratis vertoningen, installaties en mis niet de hybride videogameperformance At The Function (I Shake My Ass) van Connor Cook!
Voor meer informatie & beeldmateriaal neemt u contact op met iris@cinedans.nl
Cinedans is dé centrale plek in Amsterdam, en de enige organisatie in Nederland, die zich sinds 2003 volledig richt op de dansfilm en waar presentatie, ontwikkeling en internationale spreiding van het genre samen wordt gebracht. De organisatierust op vier pijlers: Cinedans FEST, Cinedans LAB, Cinedans TOUR en Cinedans WEB. Cinedans FEST presenteert jaarlijks een exclusief dansfilmprogramma in Eye Filmmuseum Amsterdam. Hier tonen wij de dansfilm in al haar verschijningsvormen en bieden daarmee inzicht in de nieuwste cinematografische ontwikkelingen op gebied van het genre. Vanuit Cinedans LAB vinden de educatie- en talentontwikkelingsactiviteiten plaats, met als kernwaarden: kennismaken, bekwamen en excelleren. Cinedans TOUR verspreidt de dansfilm in samenwerking met tal van nationale en internationale partners. De jongste tak van Cinedans is Cinedans WEB: het online platform voor kennisdeling, speciale programmering en ontsluiting van het archief.
FEST ’23 van 24 t/m 26 maart in Eye Filmmuseum Amsterdam, en van 24 t/m 31 maart online op Cinedans.nl
IN MEDIA RES | FEST '22
Dance Magazine USA
Theaterkrant
Korte dansfilms reizen van IJsland naar de bodem van de oceaan
Prachtige Landschappen en Grote Vraagstukken Op Cinedans Fest 2022
Dans Met Prachtige Natuurbeelden Op Cinedans
Filmkrant
Filmkrant – Alain Platel en Mirjam Devriendt over
De Groene Amsterdammer
Het Parool
Cinedans presenteert dwarsdoorsnede van Nederlandse danswereld
Trendbeheer
IN MEDIA RES | FEST '21
Cinedans FEST '21 is this weekend and we are very lucky with all the media attention for this online edition. Here we have summarized some of the great articles that are out to read online and the programmes and film they highlight!
NRC | Dance film as refuge for choreographers
'How to be a perfect human' by Maia Elisabeth Sørensen & Kristina Daurova
NRC goes into everything to do with Covid 19 and our Covid Times special. As NRC says: we couldn't escape the subject, and we are happy with all the artistic interpretations in this special programme.
Read more
Filmkrant | What makes a dance film?
ICK: Blasphemy Rhapsody
Filmkrant quoted Cinedans director Martine Dekker with her definition of what makes something a dance film: "It is essential that there is a cinematic plan, which in itself is a choreography. The added value of the genre is the creation of patterns and rhytmns."
Some special attention to ICK: Blasphemy Rhapsody which is a cinematic interpretation of the dance show by ICK Amsterdam.
Read more
De Groene Amsterdammer | Documentary portraits
Being Jérôme Bel
De Groene Amsterdammer gave some special attention to our two documentary premieres. Weizman: Before/After and Being Jérôme Bel. What happens in the minds of an artist who is creating? And how do you translate that in film?
Read more about Being Jérome Bel
Read more about Weizman: Before / After
Volkskrant | In Plain Sight & In case of revolution
'In case of revolution break glass' by
Wafa’a Celine Halawi and Rémie Maksoud
Vokskrant has written a review on two of our international short competition contestants. The Iranian film by Tanin Torabi, In Plain Sight, a choreography in a public space where dancing is prohibited. And 'In case of revolution break glass' by Wafa’a Celine Halawi and Rémie Maksoud also filmed in public. This film is set in Lebanon during a protest and follows one girl through glass.
Read More
Parool | The use of Drones in dance film
'Departures' by Michael Fetter Nathansky
In Parool the focus was on filming techniques used in a selection of the programme. Fibonacci, Memories of the Future, Departures, Haex & Tango of Longing. The conclusion: drone shots can be very beautiful and although sometimes a cliché, industrial settings can be used effectively.
Read more
'Gaka' by Tomoko Mukaiyama
They also dedicated an article to the film Gaka by Tomoko Mukaiyama in our New Dutch Shorts. A film based on the theater performance GAKA and inspired by the Japanese kagura, a ritual in which the sun goddess is tempted to come out of her cave.
Read more
People of Theatre | Andreas Hannes on this years programme
Cinedans' artistic programmer Andreas Hannes was interviewed on Instagram for Insta Theatre News. They talk about dance film as an art form and about the diversity in the genre and this year's programme!
Watch the interview here
Theaterkrant | A new generation speaks out during Cinedans 2021
'Ward 11' by Jessey Tsang
Fransien van der Putt gives an extensive review on this year's festival at Theaterkrant and dives into the cinematic approaches and themes that stood out in the different sections of the programme.
"In the online discussions during Cinedans, several audience members said that dance film is also an indirect alternative, when direct forms of (political) expression become impossible. ... All in all, an interesting edition, where a new generation is clearly making itself heard."
Read more